Genomineerden Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2020

(in alfabetische volgorde)

 

Begeerd en verguisd - Het leven van Sylvia Kristel – Suzanne Rethans, Atlas Contact, 2019

Hoe iemand met zo'n krankzinnig leven kon uitgroeien tot een prachtig, krachtig en volwaardig levend mens, wordt fraai en ook heel toegankelijk beschreven in het boek Begeerd en verguisd. Gezien haar levensloop een volkomen juist gekozen titel. Ze werd in het ene land omarmd als icoon van de seksuele bevrijding en in het andere land verketterd door de vrouwenbeweging. Sylvia Kristel is de grootste  vrouwelijke wereldster (met excuses aan alle andere actrices) die de Nederlandse Film heeft voortgebracht. Zie alleen al haar hele filmografie.  In deze heftige ode aan de levenslust vol met hoogte- en dieptepunten zullen veel lezers zichzelf regelmatig kunnen herkennen. Ze zullen dankzij het boek, mede ondersteund door de foto’s, de hoofdpersoon ook blijvend herinneren als een groot icoon.


Gerrit van Dijk, hommage aan een inspirerende dwarsligger - Jacques Overtoom / Gonda Koster, samenstelling (eigen beheer), 2020

Mooi vormgegeven publicatie over het leven en werk van de in 2012 overleden filmmaker en kunstenaar Gerrit van Dijk. In bijdragen van tientallen specialisten, vrienden en medekunstenaars wordt ingegaan op zijn bijzondere animatiefilms, die in binnen- en buitenland werden bekroond, o.a. met het Gouden Kalf en tweemaal met een Gouden Beer. Ook zijn betekenis voor de animatiefilm in Nederland en daarbuiten, onder meer als oprichter van het Holland Animation Film Festival en het Nederlands Instituut voor Animatiefilm, komt uitgebreid aan bod. Daarnaast wordt zijn werk als beeldend kunstenaar uitvoerig belicht, net als zijn eigenzinnige, geëngageerde en vaak provocatieve kunstprojecten in zijn thuisstad Haarlem. Alle bijdragen zijn rijk geïllustreerd met foto’s, tekeningen en knipsels uit het grote archief dat Van Dijk over zijn leven en werk bijhield. .

 

Louis van Gasteren, seismograaf van onze tijd - Jan Willem Regenhardt, Boom, 2019

De beschrijving van het levensverhaal van Louis van Gasteren is een uitdaging, want hij was een flamboyante persoonlijkheid en heeft een omvangrijk oeuvre nagelaten.  De genuanceerde en goed leesbare biografie bevat een reconstructie van zijn jeugdervaringen in een artistiek-chaotisch gezin en van zijn activiteiten als verzetsstrijder in de oorlogsjaren. In de jaren zestig doet hij zich kennen als een eigenzinnige rebel, maar ook als avant-garde beeldend kunstenaar en een veelzijdige filmprofessional. Zijn filmoeuvre bouwt hij op als een zelfvoorzienend buitenbeentje, strijdlustig en temperamentvol. Hij was vaak controversieel, maar kreeg ook veel erkenning in de vorm van diverse cultuurprijzen. Over zijn werk verscheen al eerder de Engelstalige monografie: Patricia Pisters; Filming for the future, the work of Louis van Gasteren, bekroond met de Louis Hartlooper Prijs 2016.


Onmogelijke films – 40 jaar Studio Nieuwe Gronden - Hugo Naber & Digna Sinke, concept (eigen beheer), 2019

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de productiemaatschappij Studio Nieuwe Gronden, nu SNG Film, wordt in dit boek in interviews met producente en regisseur Digna Sinke en met verschillende regisseurs teruggekeken op de vaak moeizame productie van de 85 lange- en korte speelfilms en documentaires die in die veertig jaar tot stand kwamen. Maar ook op de vele films die écht onmogelijk bleken. Naast een bespreking van de documentaires en naast artikelen over en interviews met de in 2001 overleden oprichter René Scholten, bevat het boek bijzondere bijdragen, zoals een essay van A.F.Th. van der Heijden over het schrijven van Het Onmogelijk Boek, de 5 Golden Rules of Moviemaking van Jim Jarmusch en een bericht van Hugo Claus aan editor Menno Boerema over de montage van zijn film De Verlossing.

 
Tussen de filmrollen – Henk van der Linden, IJzer, 2020

Filmpionier Henk van der Linden (1925) is letterlijk in de bioscoop geboren. Zijn vader was bioscoopexploitant en filmverhuurder, waardoor hij de liefde voor film met de paplepel ingegoten kreeg. Hij werd reisbioscoopexploitant, en regisseur, scenarioschrijver, cameraman en producent van een veertigtal Nederlandse jeugdfilms, zoals van de verhalen van Pietje Bell, Sjors en Sjimmie, en Dik Trom, waarmee hij de meest productieve Nederlandse filmmaker is. De rijkelijk geïllustreerde autobiografie, voorzien van vier door Filmmuseum Eye gerestaureerde films, is een historisch document, waarin de bezieling voor film en het maken van films centraal staat. “Henk van der Linden doet met aanstekelijk plezier verslag van zijn leven voor en achter de camera”(Trouw). “Een amusante en leerzame publicatie die iedere filmliefhebber gelezen moet hebben. De fraaie uitgave behoort onbetwist tot de beste filmboeken die de afgelopen jaren zijn verschenen.” (FilmFun)