Genomineerden Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2022

(in alfabetische volgorde

 

25 Encounters – Vanja Kaludjercic. International Film Festival Rotterdam, 2022

Engelstalige jubileumuitgave, uitgegeven ter gelegenheid van de 50ste editie van het International Film Festival Rotterdam, waarin een beeld wordt geschetst van heden, verleden en toekomst van het festival en van de cinema in het algemeen. In 25 tweegesprekken geven mensen die op een of andere wijze bij het festival betrokken waren of zijn – filmmakers, festivaldirecteuren, filmprofessionals, filmjournalisten, kunstenaars, maar ook technici verantwoordelijk voor de filmprojectie – hun visie op de geschiedenis van het festival en hun ideeën over de toekomst van het Rotterdamse festival en van filmfestivals in het algemeen. Ook komt in verschillende gesprekken de ontwikkeling van de cinema door de jaren heen aan de orde en wordt ingegaan op de vraag wat de toekomst van de cinema kan zijn in een digitale wereld.

 

Kijken maakt gelukkig - Hoe film ons leert om beter te leven - Gawie Keyser. Walburg Pers, Zutphen, 2021  

Zijn er levenslessen te vinden in een artistieke zwart-witfilm zonder geluid of een blockbuster over bloeddorstige krokodillen? In zijn nieuwste boek houdt Gawie Keyser een overtuigend betoog. Hij kan films simpelweg niet los zien van zijn eigen leven, sterker nog: ze worden effectief onderdeel van zijn leven. Zijn eerste grote liefde of de geboorte van zijn kinderen. Al deze herinneringen verweeft hij met films die een diepe indruk op hem maakten. Zo zitten we het ene moment in een herinnering van Keyser, om vervolgens moeiteloos over te gaan in een spannende filmscène. Gawie Keysers adoratie voor grootmeesters als Hitchcock, Welles, Varda en Godard werkt niet alleen aanstekelijk, hij toont meteen aan waarom hun werk tijdloos is en vooral: waarom het ons zo gelukkig maakt.

 

Robbe de Hert: De Robin Hood van de Vlaamse Film – Lukas de Vos & Freddy Michiels.KMO Promoties & VVF, Antwerpen,2021 

Robbe de Hert, het ‘enfant terrible’ van de Vlaamse Cinema overleed in 2020 op 77-jarige leeftijd. Zijn filmisch testament had hij in 2018 voltooid, Hollywood aan de Schelde, een documentaire over de geschiedenis van de Vlaamse film. Bij die film verscheen het naslagwerk Robbe’s Hollywood aan de Schelde.

In dit nieuwe boek wordt bewonderend teruggeblikt op het belang van Robbe als peetvader van de Vlaamse Film. Van jongs af aan was hij bezeten van film, maar zijn ouders stuurden hem naar de technische school. Op zijn achttiende vluchtte hij weg en werd matroos. Terug in Antwerpen bouwde hij een imposant oeuvre op, met hoogtepunten als De Witte van Sichem. Robbe, met zijn iconische handdoek in zijn nek, was een begaafd filmmaker, een boze proteststem, eigenzinnig, knorrig, geëngageerd, met een onlesbare dorst naar films.