Joyce Roodnat ontvangt de Louis Hartlooper prijs voor de beste filmpublicatie 2017 voor het boek ‘Hee... zie je dat!? de films van Ed van der Elsken’.

21 september 2017

 

Donderdag 21 september is tijdens het Nederlands Film Festival de jaarlijkse LouisHartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie uitgereikt aan Joyce Roodnat voor het boek ‘Hee… zie je dat!? - De films van Ed van der Elsken’.

De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie is voor de dertiende keer uitgereikt aan een persoon die zich met een publicatie verdienstelijk heeft gemaakt voor de geschreven filmcultuur. Joyce Roodnat won de prijs eerder in 2005.

Uit het juryrapport

“In het boek bekijkt journaliste Joyce Roodnat met bewondering acht van zijn meest autobiografische films opnieuw en probeert te ontrafelen wat deze films zo bijzonder maakt. Haar teksten maken dat je zin krijgt de films te gaan zien, of herzien, en dat kan ook want er worden drie DVD’s met werk van Van der Elsken bijgeleverd. Het boek is een waar monument voor Ed van der Elsken. (…)

De Louis Hartlooper Prijs [bestaat o.a.] uit een zwarte spiegel… al even mysterieus als het genootschap dat de prijs uitreikt.

Gevraagd naar het waarom van deze zwarte spiegel is de jury verteld dat (…) de zwarte spiegel ook ingezet [werd] door schilders als Gauguin, Van Gogh en Renoir die ontdekten dat wanneer men een tijdje in een zwarte spiegel kijkt, langzaam alle kleur van het netvlies verdwijnt en dat, wanneer men daarna zijn blik weer op de omgeving richt, kleuren weer als nieuw en in alle hevigheid worden waargenomen. Het geeft de overweldigende indruk iets dat men al kent te zien alsof het voor het eerst aanschouwd wordt en dat is precies wat de winnaar van de Louis Hartlooper Prijs van dit jaar met haar teksten heeft weten te bereiken.”

“De jury is van mening dat er naast de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie dit jaar ook aanleiding is voor een eervolle vermelding. Het gaat om PLOT,het Magazine over Scenarioschrijven (www.plotmagazine.nl), een publicatie met zeer veel potentie die nog volop in ontwikkeling is. Met bewondering voor de getoonde ambitie en met de kanttekening dat nog meer geprofiteerd zou kunnen worden van de interactieve mogelijkheden die een online magazine biedt. (…) De teksten geven een verdieping bij de actualiteit van de Nederlandse filmcultuur in de breedste zin. Van een analyse over de opbouw van het genre romcom, tot een interview met de Hongaarse art house cineast Bela Tarr. Van informatie over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het auteursrecht tot interviews met Nederlandse scenaristen over hun beroepspraktijk, alles komt aan bod. Informatief, prettig leesbaar, gevarieerd.” 

De uitreiking

De prijs werd uitgereikt door de juryvoorzitter Sytske Kok (namens Netwerk Scenarioschrijvers). De jury bestond verder uit Eric Blom (namens DDG – Dutch Directors Guild), Katja Draaijer (namens DPN – Documentaire Producenten Nederland), Mick van Rossum (namens NSC – Netherlands Society of Cinematographers) en Thomas den Drijver (namens FPN – Filmproducenten Nederland).

Tijdens deze prijsuitreiking verzorgde Patricia Pisters, de winnaar van vorig jaar, een voordracht over filmwetenschap en journalistiek. De KNF onthulde dat Hans Beerekamp na Peter van Bueren de tweede filmjournalist is die een ereplek krijgt op de website van de KNF (Kring van Nederlandse Filmjournalisten). Onder de naam 'De Kleine Kring' worden de beste stukken uit de lange filmjournalistiek loopbaan van Beerekamp verzameld, voorzien van een nieuw nawoord.

De uitreiking vond plaats tijdens een door het Louis Hartlooper Complex aangeboden feestelijke bijeenkomst, gepresenteerd door Lex Veerkamp, voor leden van de Dutch Directors Guild (DDG), Filmproducenten Nederland (FPN), Documentaire Producenten Nederland (DPN), Netherlands Society of Cinematographers (NSC), Netwerk Scenarioschrijvers, het Louis Hartlooper Genootschap, de KNF, het NFF en de Louis Hartlooper Stichting en natuurlijk ook voor belangstellenden.

Joyce Roodnat

Joyce Roodnat (Amsterdam, 21-12-1955) schrijft sinds 1981 in NRC, aanvankelijk vooral over film. Ze werd in dienst genomen als filmcritica. In 1993 verruilde ze de filmkritiek voor de theaterkritiek. Ze leidde de kunstpagina en het Cultureel Supplement van die krant (1995-2005). Nu werkt ze er als commentator en beschrijft ze elke donderdag in een column haar avonturen met kunst en cultuur. Ze schreef twee romans, vier wandelboeken, de stijlgids ‘Een kwestie van lef’ en twee essaybundels. Daarnaast (en meestal ook daarin) bleef ze altijd over film schrijven, van Hollywood tot Holland, met essays en interviews. Haar specialisme is de Italiaanse cinema. Haar liefde ligt bij de Europese cinema - voor een 12-delige serie daarover in 2005 werd ze bekroond met de eerste Louis Hartlooper Prijs.

Shortlist genomineerde publicaties

De vijf genomineerde publicaties voor de Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie 2017 zijn (in alfabetische volgorde):

1.       Dick Maas - ’Buurman, wat doet u nu?’ Films maken in Nederland.  Parachute Pictures, 2017

2.       PLOT, het Magazine over Scenarioschrijven (www.plotmagazine.nl)

3.       Joyce Roodnat - Hee… zie je dat!? - De films van Ed van der Elsken. Uitgeverij Rubinstein, 2017 

4.       Hans Schoots - Ivenspolitiek, 50 jaar speculeren op Nederlands schuldgevoel. SPP, 2016

5.       André Stufkens - Redder van de tiende muze. Jan de Vaal en het Nederlands Filmmuseum 1946-1987. Uitgeverij IJzer, 2016